english

Пиротски округ, 2019

Листa oбрaђeних спoмeникa и лoкaлитeтa

  1. Пећинска црква Св. Петра и Павла, Рсовци
  2. Манастир Св. Јован Богослов, Поганово
  3. Манастир Успења Пресвете Богородице, Суково
  4. Манастир Св. Ђорђа, Темска
  5. Манастир Св. Онуфрија, Стањинац

O прeзeнтaциjи

Презентација посвећана културним добрима Пиротског округа представља резултат рада у оквиру пројекта Математичког института САНУ, које је финансијски подржало Министарство просвете,науке и технолошког развоја: пројекат ИИИ044006 „Развој нових информационо-комуникационих технологија, коришћењем напредних математичких метода, са применама у медицини, телекомуникацијама, енергетици, заштити националне баштине и образовању”.

Пиротски округ налази се у југоисточном делу Републике Србије. Окружен са севера и североистока Старом планином, јужни и југозападни руб чине огранци Влашке планине, док северозападни део окружују огранци Сврљишке планине. Богата историја овог краја сведочи да је овим подручјем пролазио стари антички пут Via Militaris (војнички пут), касније назван Цариградски друм. Из II века су најстарији грчки писани споменици који су нађени у Пироту. Кроз историју град Пирот је добијао различита имена. Данашње име долази од грчке речи Πίργος, на латинском Turres, што значи Кула. У XIV веку Пирот се по први пут помиње под данашњим именом. У бурној историји Пиротски округ нам сведочи о културној баштини из различитих периода. У југоисточном делу Србије налазе се вредни материјални трагови и споменици културе од великог значаја. Најпознатији међу њима су манастир Светог Јована Богослова из XIV века, недалеко од села Поганово, као и манастир из XIX века посвећен Успењу Пресвете Богородице у близини села Суково.

Презентацију су реализовали сарадници Математичког института САНУ: Маја Новаковић (едитовање и унос дигиталне грађе, превод текста) Дејан Вукелић (едитовање и унос дигиталне грађе, превод текста) Горан Терзић (програмирање), Марија Шеган (консултант) и др Зоран Огњановић (руководилац пројекта и консултације).