english
Црква брвнара светог цара Лазара у Пролому
Документација
Архитектура
Сликарство
Покретна културна добра
Остало
Архитектура
Сликарство
Остало
Архитектура


Основни подаци
Предметна одредница
Црква брвнара светог цара Лазара у Пролому
Место
Пролом Бања
Прикажи на мапи
Општина
Период
Период градње
19. век/19th century
Категорија

Текст приредили: Милош Миловановић, Марија Шеган

 

Положај

Црква брвнара светог цара Лазара налази се на једном пропланку, 2,5км од Пролом Бање, на путу за Гајтан [1].

 

Историја

Црква брвнара светог цара Лазара изграђена је на темељима једне старије цркве која се помиње још у 14. веку. Према предању подигао ју је или цар Лазар уочи Косовске битке или локално становништво после боја. То наводно потврђују и топоними околних села везаних за детаље Косовског боја. Тако се, на пример, за село Данковићи близу Куршумлије каже да је ту цар Лазар преданио, у месту Трпезе вечерао, а у Пролому је својој војсци поручио да певају тако да се све пролама [1]. Две године након битке, 1391, царица Милица је тражила да се тело цара Лазара, приликом преноса са Косова у Раваницу, привремено изложи и у цркви брвнари [2].

Данас се не зна колики је био век те прве цркве брвнаре посвећене цару Лазару. Сама градња цркава од дрвета код Срба задире дубоко у средњи век. Монах Теодосије пише да је још свети Сава имао обичај говорити да цркве треба подизати што више, па макар и од дрвених дасака. Стога и не чуди што је на простору између Саве, Дунава, Велике и Западне Мораве, Дрине и Колубаре посведочено постојање цркава изграђених од храстовог или боровог дрвета [2]. Међутим, век ових цркава није могао бити дуг, те се за цркву брвнару цара Лазара претпоставља да није потрајала дуже од два столећа. Тек после 19. века, по досељавању Срба са Голије на ове просторе, она је поново саграђена, а њена обнова пак пада у периоду после Другог светског рата [1]. Данас представља једину дрвену цркву у Топлици.

 

Архитектура

Црква брвнара светог цара Лазара представља јединствену грађевину на подручју целе Топлице. У основи је квадратног облика, са кровом од црепа на четири воде. Са западне стране цркве налази се плоча са натписом да је уочи Косовског боја на том месту цар Лазар причестио војску. Са леве стране цркве, на дрвеним стубовима се налази звонара [2].

 

Археолошки налази

Посведочено је постојање надгробних споменика из 14. и 15. века у близини цркве.

 

Литература

[1] Miloš Milovanović, Crkva Svetog cara Lazara – Prolom, digitalna arhiva MI SANU;  [2] Душан Миљковић, Распеће вечности. Цркве и манастири куршумлијске области, Ниш 1998;