english
Храм Успења Пресвете Богородице у Блацу
Документација
Архитектура
Сликарство


Основни подаци
Предметна одредница
Храм Успења Пресвете Богородице у Блацу
Место
Општина
Период
Период градње
1892
Категорија
Надлежни завод који води локални регистар
Завод за заштиту споменика културе града Ниш

Текст приредила Марија Шеган

 

Црква Успења Пресвете Богородице налази се у месту Блаце, седишту истоимене општине у Топличком округу. Спомен плоча, која и данас краси зидине цркве, сведочи да је подигнута 1892. године ''трудом сељана општине Блацке, а за владе његовог величанства краља Србије Александра I''. Посвећена је једном од највећих хришћанских празника, Успењу пресвете Богородице или Великој Госпојини, који Српска Православна Црква и њени верници славе 15. августа по јулијанском, односно 28. августа по грегоријанском календару. У време Првог светског рата, по бугарској окупацији Топлице (1915 – 1918), црква је опљачкана и сравњена са земљом. Године 1935. је обновљена, а радови на конзервацији њеног фрескосликарства и архитектуре обављени су 2004. и 2013. године. Црква представља једнобродну грађевину, правоугаоне основе са две куполе и два бочна вестибила. Постоји тврдња да ју је осликао Божидар Божа Илић (1919 – 1993), великан српског сликарства и представник реал социјализма.

 

Литература

Ђорђевић, М. (2013). У цркви у Блацу завршене фреске у припратном делу. Топличке вести – Интернет новине. Преузето са: http://www.toplickevesti.com/u-crkvi-u-blacu-zavrsene-freske-u-pripratnom-delu/.

Храмови у општини Блачкој. (2013). Званична Web презентација Општине Блаце. Преузето са: http://www.blace.org.rs/index.php/o-blacu/hramovi-u-blacu.