english
Црква Св. Николе у Великој Хочи
Документација
Архитектура
Сликарство
Остало


Основни подаци
Предметна одредница
Црква Св. Николе у Великој Хочи
Место
Велика Хоча
Прикажи на мапи
Општина
Период
Период градње
1345
Категорија
Редни број у централном регистру
СК 1394
Надлежни завод који води локални регистар
Покрајински завод за заштиту споменика културе - Приштина, канцеларија у Лепосавићу
Основ за упис у регистар
Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе АКМО у Приштини, бр. 237 од 16.4.1958.г. Закон о заштити споменика културе и природних реткости (Сл. гласник НРС бр. 54/48).
Број и датум службеног гласила одлуке за категорију
Службени гласник РС 16/90

Црква Св. Николе, на гробљу изнад села, саграђена је и осликана до 1345, када је у цркви сахрањена монахиња Марта, мајка челника Градислава Сушенице, што је записано на њеној надгробној плочи. Претпоставља се да су храм подигли родитељи челника Градислава у другој четвртини XIV века. То је једнобродна грађевина засведена полуобличастим сводом, са споља тространом а изнутра полукружном апсидом. Зид између припрате и наоса је уклоњен. Само на западном зиду сачувао се део првобитног живописа, који по стилским одликама припада времену краља Душана. Претпоставља се да је ктитор сликарства био сам Градислав Сушеница. Међу сценама из циклуса светог патрона је композиција Свети Сава и свети Симеон Немања се клањају икони Богородице са Христом. После обнове у XVI веку црква је поново осликана. Изнад зоне стојећих светитеља су попрсја у медаљонима и циклуси Великих празника, Страдања Христовог и св. Николе, док су Богородичин акатист, Христова чуда и параболе и Страшни суд илустровани у припрати. Радови на конзервацији живописа извођени су у периоду 1970–1975.

 

Литературa. 1) Петровић Р. (1984). Фреске XIV века из цркве св. Николе у Великој Хочи. ЗЛУ, 22 (Нови Сад 1986), 61-82; 2) Ђорђевић И. (1994). Зидно сликарство српске властеле у доба Немањића. Београд, 150.