english
Црква Св. Николе у селу Богошевци
Документација
Архитектура
Сликарство
Остало


Основни подаци
Предметна одредница
Црква Св. Николе у селу Богошевци
Место
Општина
Период
Период градње
1600/1650
Категорија
Редни број у централном регистру
СК 1407
Надлежни завод који води локални регистар
Покрајински завод за заштиту споменика културе - Приштина, канцеларија у Лепосавићу
Основ за упис у регистар
Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе АКМО у Приштини, бр. 119 од 20.12.1956.г. Закон о заштити споменика културе и природних реткости (Сл. гласник НРС бр. 54/4).
Број и датум службеног гласила одлуке за категорију
Службени гласник РС 16/90

На сеоском гробљу, на терасастој заравни која се стрмо спушта ка обали реке, смештена је једнобродна, полуобличасто засведена црква која се по својим архитектонским одликама и живопису датује у крај XVI или почетак XVII века. Прецизније одређење заувек је нестало са оштећењем ктиторског фреско натписа. У скученој унутрашњости, осветљеној кроз по један прозор са југа и истока, изведене су само полукружне нише олтара и протезиса. Споља је олтарска ниша добила тространи облик, а северно фасадно платно, на којем нема отвора, оживљено је двема нишама. На њихову проскинитарну намену указује сачувано сликарство, те се – као фреско-иконе – у њима налазе допојасне представе св. арханђела Михаила и св. Петке. Добро сачувана целина зидних слика унутар цркве дело је непознатог мајстора сигурног цртежа и склоног наративности, тако да је успео да у овом храму невеликих размера без сажимања прикаже потпуни уобичајени програм. Судећи по добро сачуваној икони свете Варваре, он је највероватније извео и иконе за олтарску преграду. Уз цркву је накнадно и несолидно дозидана припрата, над којом се уздиже дрвена звонара. Конзервација архитектуре скромног обима обављена је 1959–60.

 

Литература. Пајкић П. (1958). Цркве Средачке жупе из турског периода. Гласник Музеја Косова и Метохије, III (Приштина 1958), 81-91; Шупут М. (1991). Споменици српског црквеног градитељства ХVI-ХVII век. Београд, 131.