english
Црква Св. Апостола (Св. Петке)
Документација
Архитектура
Сликарство
Покретна културна добра


Основни подаци
Предметна одредница
Црква Св. Апостола (Св. Петке)
Место
Општина
Период
Период градње
1563/1564
Категорија
Редни број у централном регистру
СК 1406
Надлежни завод који води локални регистар
Покрајински завод за заштиту споменика културе - Приштина, канцеларија у Лепосавићу
Основ за упис у регистар
Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе АКМО у Приштини, бр. 508 од 20.12.1956. Закон о заштити споменика културе и природних реткости (Сл. гласник НРС бр. 54/4).
Број и датум службеног гласила одлуке за категорију
Службени гласник РС 16/90

Изнад села Мушникова смештена је црква првобитне посвете апостолима Петру и Павлу, а чија је заштитница данас света Петка. Саграђена је и живописана 1563/4, да би била знатно обновљена у другој половини XIX столећа. Тада је срушен западни зид, наос проширен за дебљину зида и продужен на запад, прозори такође проширени, а прочеље уместо троугаоног добило надвишени степенасти забат. Првобитни изглед цркве показује зидање притесаним каменом, без украса, и споља тространу апсиду. У унутрашњости су изведене само две нише неопходне обреду, олтарска и протезисна. Иако је од првобитног фреско сликарства сачуван незнатан део, у зони стојећих фигура на јужном зиду препознаје се рад мајстора који је знања стицао у некој од критских радионица. Осим грчких натписа и стила, одаје га и ретко иконографско решење представе св. Петра и Павла у загрљају, насликано уз првобитни иконостас. Други сликар исте дружине, који је живописао олтар, осетно је скромније даровитости. Конзерваторским радовима на архитектури, изведеним 1962, обрушеној цркви је враћен свод и двосливна кровна конструкција са покривачем од камених плоча.

 

Литература. Пајкић П. (1956). Црква св. Апостола Петра и Павла у Мушникову. Гласник Музеја Косова и Метохије, I (Приштина 1956), 25- 36; Лукић М. (1968-1971). Конзерваторски радови на цркви св. Петра и Павла у селу Мушникову у Средачкој жупи. Старине Косова и Метохије, IV-V (Приштина 1968-1971), 441-443; Шупут М. (1991). Споменици српског црквеног градитељства ХVI-ХVII век. Београд, 165-166.