english
Црква Св. Богородице у селу Средска
Документација
Архитектура
Сликарство


Основни подаци
Предметна одредница
Црква Св. Богородице у селу Средска
Место
Општина
Период
Период градње
1646/1647
Категорија
Редни број у централном регистру
СК 1404
Надлежни завод који води локални регистар
Покрајински завод за заштиту споменика културе - Приштина, канцеларија у Лепосавићу
Основ за упис у регистар
Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС у Београду, бр. 1574 од 16.12.1950.г. Закон о заштити споменика културе и природних реткости (Сл. гласник НРС бр. 54/4).
Број и датум службеног гласила одлуке за категорију
Службени гласник РС 16/90

У засеоку Пејчићи, данас северно од магистралног пута, налази се највећа али и најмлађа у скупини цркава Средачке жупе, посвећена Богородици. Једнобродан, полуобличасто засведен храм, са споља плитком тространом олтарском апсидом која у унутрашњости има облик нише, вероватно је подигнут тек коју годину пре живописања 1646/7. Настао је прилозима великог броја мештана чија су имена наведена у ктиторском фреско-натпису. Добро сачувани живопис обухвата зоне стојећих фигура, попрсја светитеља у медаљонима, у два засебна појаса распоређене композиције из циклуса Страдања и Великих празника, као и стандардну декорацију олтарских и сводних површина. Колористички сведене гаме, израженог цртежа, сликарство ове цркве пре је илустративно но што се може говорити о његовим уметничким дометима. У другој половини XIX века пред црквом је озидана квадратна спратна припрата и над њом лака дрвена звонара.

 

Литература. 1) Шупут М. (1991). Споменици српског црквеног градитељства ХVI-ХVII век. Београд, 241-242; 2) Петковић С. (1965). Зидно сликарство на подручју обновљене Пећке патријаршије 1557-1614. Нови Сад, 213.