english
Манастир Девич у близини Србице
Документација
Архитектура
Сликарство


Основни подаци
Предметна одредница
Манастир Девич у близини Србице
Место
Општина
Период
Период градње
1400/1500
Категорија
Редни број у централном регистру
СК 1413
Надлежни завод који води локални регистар
Покрајински завод за заштиту споменика културе - Приштина, канцеларија у Лепосавићу
Основ за упис у регистар
Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС у Београду, бр. 439 од 24.3.1948.г. Општи закон о заштити споменика културе и природних реткости (Сл. лист ФНРЈ бр. 81/2).
Број и датум службеног гласила одлуке за категорију
Службени гласник РС 16/90

У метохијској области Дренице надомак Србице налази се манастир са црквом посвећеном Богородичином Ваведењу. Целина је сукцесивно формирана око гроба локалног светитеља, пустиножитеља Јоаникија Девичког (†1430), многобројним променама и доградњама током пуних пет векова постојања. Црква је једнобродна, засведена подужним полуобличастим сводом, са споља тространом олтарском апсидом. У неком тренутку проширена је са севера, одакле је и приступ посебном, невеликом параклису са Јоаникијевим гробом, који се ослања на источни зид цркве. После обнове предузете 1578. заслугом игумана Пахомија и јеромонаха Лонгина, како показује фреско-натпис, црква и параклис су живописани. Фрагменти зидних слика сачувани су у апсиди цркве као и над Јоаникијевим гробом, где представа његовог Успења најречитије сведочи о инвентивности зографа. Угледу манастира доприносила је у XVI и XVII веку плодна преписивачка школа. Чини се да дограђивање цркве са западне стране и осликавање уљаним зидним сликама потичу из обнове изведене 1863. Разаран током I и II светског рата, манастир је обновљен и од 1950. враћен активном монашком животу. Конзерваторским радовима 1966. испод уљаних слика откривено је старије фреско-сликарство. Последњих година безбедност женског манастира грубо је нарушавана, да би марта 2004. био спаљен, а гробница оскрнављена.

 

Литература. 1) Шупут М. (1991). Споменици српског црквеног градитељства ХVI-ХVII век. Београд, 241-242; 2) Петковић С. (1965). Зидно сликарство на подручју обновљене Пећке патријаршије 1557-1614. Нови Сад, 213.