english
Саборна црква Св. Ђорђа у Призрену
Документација
Архитектура


Основни подаци
Предметна одредница
Саборна црква Св. Ђорђа у Призрену
Место
Општина
Период
Период градње
1855 - 1887
Категорија
Надлежни завод који води локални регистар
Покрајински завод за заштиту споменика културе - Приштина, канцеларија у Лепосавићу

Текст приредила: Марија Шеган

 

Локација. Саборна црква Св. Ђорђа се налази у старом делу Призрена, на тргу Шаврдан, недалеко од градске тврђаве Каљаје и цркве Св. Спаса.

Историја. Зидање Саборне цркве у Призрену је уз дозволу турских власти започето 1855. године и трајало је више од две деценије. Црква је најзад завршена 1887. године и том приликом је као храмовна слава изабран Св. Ђорђе, кога Српска православна црква и њени верници славе 16. новембра. Овом празнику је била посвећена и оближња средњовековна црквица, задужбина браће Руновић (црква Св. Ђорђа и Руновића). Године 1907. црква добија звонару, а у време Првог балканског рата и ослобађању града од Турака (1912), на поклон од српског краља Петра I Карађорђевића добија и звоно. Током свог постојања црква је више пута оштећивана. У време Мартовског погрома 2004. године је спаљена и тешко оштећена. Том приликом се кров цркве обрушио, а од некадашњег објекта су остали само зидови.

Архитектура и унутрашња декорација. Конзерваторски радови и реконструкција цркве су изведени у периоду од 2006 – 2009. године. Црква данас представља тробродну грађевину са основом развијеног крста. На источној страни цркве се налазе три полукружне олтарске апсиде, а на западу припрата са тремом. Изнад припрате се уздиже звоник. Централни део цркве чини тробродни наос, изнад кога се уздиже осмострано кубе. Црква је зидана од тесаног каменог пешчара и покривена оловним кровом челичне конструкције. У унутрашњости цркве бетонски стубови су украшени мермером. Црква није живописана.

 

Литература. 1) Саборни храм Св. Ђорђа у Призрену. Википедија. http://sh.wikipedia.org/wiki/Saborni_hram_Svetog_Đorđa_u_Prizrenu. Приступљено: 21.03.2014; 2) Комисија за спровођење обнове за српске православне религиозне објекте на Косову (2006). Саборна црква Св. Ђорђе. Извештај о активностима. http://www.kosovo.net/images/kso_final.htm#LinkTarget_3851. Приступљено: 21.03.2014